Gezond ouder worden en ICT

Afgerond onderzoek  E-health ICT 

De rol van ICT bij gezond ouder wordenOm erachter te komen waaraan een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) moet voldoen die gericht is op het bevorderen van gezondheid van thuiswonende ouderen, werden groepsgesprekken georganiseerd. Ook heeft een aantal ouderen een nieuwe app getest die voor hen ontwikkeld werd. De gesprekken en tests hebben geleid tot een lijst met behoeften en voorwaarden waaraan een app moet voldoen. Deze zijn in de vorm van een vragenlijst voorgelegd aan bijna 300 ouderen. De belangrijkste wensen en behoeften van ouderen die uit het onderzoek naar voren komen zijn:

  • Een PGO moet een duidelijk doel hebben, vanzelfsprekend zijn en zeer gemakkelijk in gebruik.
  • De belangrijkste functionaliteit van een PGO is de toegang tot (medische) dossiers van verschillende zorgverleners.
  • Online communicatie via een PGO wordt gezien als een bedreiging van het persoonlijke contact.

De app die door de ouderen werd getest voldeed nog onvoldoende aan hun behoeften. Onze conclusie is dat, voor het doeltreffend ondersteunen van ouderen, een PGO specifiek vanuit de oudere bedacht en ontwikkeld moet worden. Deze groep eHealth-gebruikers is niet opgegroeid met computers en heeft vaak meer lichamelijke (bijv. trillende handen) en cognitieve beperkingen (bijv. slechter geheugen). 

SamenOud kreeg voor dit project een Europese subsidie en subsidie uit het Citrienfonds van de UMCs.

In het kader van de nationale e-healthweek 2018 is er een animatiefilmpje van het project gemaakt dat u hier kunt bekijken.
De uitkomsten van het onderzoek onder deelnemers aan SamenOud (groepsgesprekken en vragenlijsten) zijn opgeschreven in een rapport dat u hier kunt bekijken.

Wilt u meer weten over persoonsgerichte en geïntegreerde zorg?

Neem dan contact met ons op!