Patiënten in krimpgebieden positief over geïntegreerde zorg

Publicatiedatum: 16-06-2013

Patiënten in krimpgebieden in Groningen en Drenthe zijn positief over projecten waarin verschillende zorgaanbieders samenwerken om voor ouderen of patiënten met bijvoorbeeld diabetes en COPD, een plan op maat te maken. Juist in krimpgebieden staat de zorg onder druk. Dat vraagt om een krachtenbundeling van instellingen voor welzijn en zorg. Tijdens de ‘Invitational Conference’ over Integrale Zorg op vrijdag 14 juni in het UMCG, stonden verschillende van dit soort samenwerkingen centraal.

Samenhangende zorg

Ouderen in Pekela, Stadskanaal en Veendam voelen zich veiliger en meer geborgen met de komst van Ouderenzorg Teams in die gemeenten. Bovendien hebben ze er vertrouwen in dat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat blijkt uit een eerste mondelinge evaluatie van het zorgmodel SamenOud. Dat zorgmodel werkt volgens het principe van Integrale Zorg. Schotten tussen zorgverleners verdwijnen. Dat betekent in dit geval dat huisartsen, ouderenadviseurs, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde samen een team vormen. Integrale Zorg levert niet alleen gezondheidswinst op, maar kan ook zorgkosten verminderen, doordat ouderen minder snel zwaardere en duurdere zorg nodig hebben. Zo bespaart SamenOud gemiddeld €274 per oudere per jaar.

Maar er zijn meer projecten voor samenhangende zorg in het noorden, zoals in Nieuw Buinen, Exloërmond en Valthermond. Ook daar werken sinds 2012 verschillende zorgaanbieders en welzijnswerk samen in Gezondheidscentrum De Monden. Dat geldt dan vooral voor patiënten die complexere zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld patiënten met COPD, diabetes, depressie, obesitas en mensen die na een oncologische behandeling nazorg nodig hebben. Op deze manier blijft zorg ook voor hen, dichtbij huis te vinden.

Invitational Conference

Beide ‘best practices’ stonden centraal op de Invitational Conference in het UMCG. Meer dan 100 vertegenwoordigers van gemeenten, zorgverleners, wetenschappers, mensen uit het onderwijs, vrijwilligers en zorgfinanciers, maakten kennis met de mogelijkheden van Integrated Care. Doel van dit zorgmodel is het organiseren van samenhangende zorg en begeleiding met korte lijnen tussen wonen, welzijn en zorg.Teams dichtbij huis grijpen voortijdig in en voorkomen zo gezondheidsproblemen van kwetsbare doelgroepen. Juist in krimpregio’s. “Zeker daar is het ongelofelijk moeilijk om de zorg op peil te houden. Dat kan je alleen doen door samen te werken; de zorg slimmer te organiseren,” hield dagvoorzitter René Paas van het Zorg Innovatie Forum de zaal voor.

De conferentie is georganiseerd door een groep zorgprofessionals van verschillende achtergrond, die alle kennis en ervaring op het gebied van geïntegreerde zorg verder wil verspreiden. De initiatiefnemers maakten in 2012 een gezamenlijke studiereis naar San Francisco. Die reis resulteerde in een blijvende kennisuitwisseling over Integrale Zorg in de noordelijke provincies.

Integrale Zorg kan kosten verminderen doordat patiënten minder snel gebruik hoeven te maken van zware zorg. Zorgverzekeraars hebben een rol in de bekostiging van Integrale Zorg, maar ook voor gemeenten liggen er kansen, zo concludeerde de zaal. Zeker nu de gemeentes een veel grote rol krijgen in de bekostiging en de uitvoering van de zorg.

SamenOud

Het project SamenOud is in 2012 gestart in de gemeentes Pekela, Stadskanaal en Veendam en wordt betaald vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg. In totaal doen 15 huisartsenpraktijken mee en zo’n 1500 ouderen vanaf 75 jaar hebben contact met een Ouderenzorg Team. SamenOud inventariseert de zorgbehoefte van zowel kwetsbare als gezonde en vitale 75-plussers. Ouderen die niet kwetsbaar zijn krijgen groepsactiviteiten aangeboden gericht op het zo lang mogelijk gezond blijven. Daarbij richt men zich vooral op bewegen, voeding en sociale contacten. Uit de eerste onderzoeksgegevens van SamenOud blijkt dat zelfredzaamheid, eigen regie en veiligheid belangrijk zijn voor de deelnemende 75-plussers en dat SamenOud hen daar goed bij ondersteunt.

Gezondheidscentrum De Monden

In Nieuw Buinen stellen huisartsen, praktijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, thuiszorg, welzijn, praktijkondersteuners en GGZ een gezamenlijk zorgpad op voor patiënten met meervoudige problematiek. Zo kunnen patiënten met diabetes ook overgewicht hebben of problemen met bewegen. Hoewel het project bij De Monden pas in 2012 is begonnen, zijn de patiënten blij met de integrale aanpak: het is bijzonder dat bijvoorbeeld diabetespatiënten zo’n breed zorgaanbod in de eigen buurt hebben. Maar ook zorgprofessionals zijn blij met de aanpak van Integrated Care, zo bleek tijdens het symposium: zij zeggen dat ze een veel completer beeld hebben van de oudere als ze hem of haar zien in het geheel van wonen, welzijn en zorg.

Het symposium werd georganiseerd door SamenOud, gezondheidscentrum De Monden, het UMCG en het Zorg Innovatie Forum.

Wilt u meer weten over persoonsgerichte en geïntegreerde zorg?

Neem dan contact met ons op!